Loading...

De waarde van lichtontwerp

Met licht creëren we ruimtes die naast comfortabel en flexibel ook esthetisch zijn. Maar een goed lichtontwerp kan nog veel meer. Licht bepaalt namelijk niet alleen hoe een ruimte eruit ziet; het bepaalt ook hoe je die ruimte ervaart. Hoe je je voelt. 

FUNCTIONEEL EN ESTHETISCH

Licht is een essentieel onderdeel van het ontwerp van een gebouw of ruimte. Het juiste licht kan niet alleen bijdragen aan het esthetische aspect van een gebouw, maar ook aan het functioneren en welbevinden van de gebruikers. Lichtopbrengst, kleurtemperatuur, levensduur, rendement en comfort: het zijn allemaal zaken waar we als lichtontwerpers rekening mee houden. Uitgangspunten zijn uiteraard het beschikbare budget en de technische mogelijkheden van een ruimte.

Van visie en identiteit...

Kantoor, winkel, hotel, restaurant of zorginstelling: het interieur is het visitekaartje van je organisatie. Studio Valentijn vertaalt je visie en identiteit naar een lichtontwerp dat recht doet aan architectuur, aan organisatiedoelen én aan hoe de ruimte gebruikt zal worden. Als lichtontwerpers brengen we licht en architectuur, functionaliteit en esthetiek samen. 

... NAAR ARCHITECTURAAL LICHTONTWERP

 • Als architectonische lichtontwerpers letten we op de eerste plaats op esthetiek: de impact van de balans tussen verlichting en architectuur. Hier bepalen we hoe mensen zich zullen voelen als ze door een ruimte lopen of naar een voorwerp kijken en hoe we de architectonische, ruimtelijke aspecten het best kunnen versterken met licht. 
 • De functie van het licht bepaalt hoe wordt uitgelicht en wát wordt uitgelicht. Gebruikers en bewoners moeten immers veilig door een kamer of gebouw kunnen navigeren en hebben afhankelijk van hun bezigheden behoefte aan meer of minder licht. Waar kiezen we voor 'belichten', en waar voor 'verlichten' of 'uitlichten'? 
 • Hoe maken we het ontwerp energiezuinig? Led-verlichting helpt natuurlijk, maar zoveel mogelijke gebruik maken van natuurlijk daglicht óók. Sowieso zorgt het juiste ontwerp ervoor dat geen licht wordt verspild: het grootste deel van het licht bereikt zijn doel.

Studio Valentijn werkt vaak - en graag - samen met andere (interieur)architecten en -ontwerpers. 

SAMENWERKEN

Als lichtontwerpers werken we veelal in nauwe samenwerking met (interieur)architecten en -ontwerpers, met vormgevers en stylisten, met makelaars, installateurs en projectontwikkelaars. Ambitieuze professionals die onze specialistische kennis gebruiken om hun projecten en ontwerpen naar het hoogste niveau te tillen. Heb jij ook die ambitie voor jouw projecten? Laat van je horen, we gaan graag met je in gesprek.  

Levend licht

Mooi lichtontwerp en energiezuinige techniek horen bij elkaar vinden we. Bewust consumeren. Minder verbruiken, meer sparen. Het is de rode draad in alles wat we doen. Elk verlichtingsplan, elk armatuur, elke lamp die onze Studio passeert, wordt ook bekeken op duurzaamheidsaspecten. Het drijft de besluitvorming in het overleg met onze klanten. Die aanpak betekent ook, dat je project in het best mogelijke licht wordt gezien.

Inspiratiebron: Richard Kelly

Lichtontwerper en filiosoof Richard Kelly (1910-1977) is een belangrijke bron van inspiratie voor Studio Valentijn.  Kelly wordt gezien als een van de pioniers op het gebied van architectonisch lichtontwerp. Zijn boek ‘Structure of Light’ ligt bij ons in de studio altijd voor het grijpen. Zijn opvattingen en methoden passen we toe in onze ontwerpen én in de lessen van De Lichtschool.  

Richard Kelly onderscheidt vier specifieke eigenschappen van verlichting:

1 Kies de juiste intensiteit

De eerste eigenschap is intensiteit en helderheid, of de 'totale hoeveelheid lichtstroom die naar een oppervlak beweegt'. Het licht dat aan de oppervlakte komt, wordt meestal gemeten in lux. Hoe hoger de luxwaarde, hoe meer licht. Het licht dat afkomstig is van het armatuur wordt omschreven als het aantal lumen. De lumenstroom geeft de totale hoeveelheid licht aan die de lichtbron zelf uitstraalt, ongeacht de richting.

2 Oppervlaktes bepalen de reflectie

Diffusie is de reflectie van licht van een oppervlak zodat een invallende straal onder meerdere hoeken wordt gereflecteerd in plaats van slechts één hoek, waardoor een uniforme lichtspreiding ontstaat.

3 Met kleur prikkel je de zintuigen

Kleurkeuzes kunnen psychologische en fysiologische effecten hebben. Door het gebruik van de juiste kleuren kunnen mensen een bijvoorbeeld een gevoel van geborgenheid krijgen. Spreekt men over kleuren, dan kan dit vanuit de basis gaan over daglicht (6500k), neutraal wit (4000k) of warm witte verlichting (3000k). Ook RGB(W) kleuren worden veelvoudig toegepast om de juiste sfeer te creëren.

4 Laat je leiden door de richting en beweging

Onderzoek laat zien dat de plaatsing van lichtbronnen en richting van het licht effect hebben op hoe mensen zich voelen. Zo is er bijvoorbeeld al een verschil tussen verlichting op of onder ooghoogte. Door aan- of afwezigheid van verlichting creatief toe te passen zet je de toon in een lichtontwerp 

Wat kunnen wij als lichtexpert voor je doen:

 • We geven deskundig advies en oplossingen voor mooie en functionele verlichting voor residentiele en commerciële projecten.
 • We kunnen duurzame verlichtingsopties aanbevelen die luxe effecten creëren in ieder project
 • We zetten jouw verlichtingsbehoefte om in een helder ontwerp met alles wat nodig is voor aanschaf en installatie
 • We werken met je samen, hetzij op locatie, online vanuit overal in Nederland en België en in onze tiny ontwerpstudio in Breukelen
Functioneel en esthetisch: de waarde van lichtontwerp

Lichtontwerp voor tuin en buitenruimte

Ook rondom je woning of bedrijf kan een goed lichtontwerp wonderen verrichten. Een lichtontwerp 

 • kan de functionaliteit van een tuin verbeteren, door bijvoorbeeld paden, routes en terrassen te verlichten
 • zal ook de esthetische waarde van een tuin vergroten door sfeerverlichting of accentverlichting te gebruiken om bepaalde elementen in de tuin te benadrukken. Denk aan plantgroepen, bomen of elementen zoals bruggen of zitjes. 
 • verhoogt de veiligheid in een tuin of 'buiten' door bijvoorbeeld gevaarlijke plekken in de tuin te markeren.
 • zorgt voor verlenging van de tuinbeleving - ook 's avonds genieten van je tuin! 

Overweeg je een lichtontwerp te laten maken voor je tuin of 'buiten'? Wil je als tuinarchitect advies over het juiste gebruik van licht in je ontwerpen? Laat van je horen!

De juiste armaturen

Waar moet je rekening mee houden als je armaturen kiest?

 • Zorg ervoor dat de armaturen voldoen aan de specifieke behoeften van de ruimte. Er moet voldoende licht zijn om te werken, te lezen, te koken of welke andere activiteiten er in de ruimte plaatsvinden.
 • Gaat het om diffuus, direct of indirect licht?
 • Natuurlijk moeten de armaturen visueel aangenaam zijn en bijdragen aan de sfeer en de stijl van de ruimte. Stem vorm, kleur en materiaal af op het interieurontwerp.
 • Je wilt ook dat de armaturen energie-efficiënt zijn en het energieverbruik zo laag mogelijk houden. Duurzaamheid is een andere overweging: zijn de armaturen gemaakt van duurzame, recyclebare materialen? Hebben ze een lange levensduur? 
 • Tot slog: de prijs. Hoeveel wil je besteden aan verlichting? 

Door deze factoren in overweging te nemen, kom je tot een keuze voor armaturen die het beste aansluiten bij de specifieke behoeften van de ruimte.

Functioneel en esthetisch: de waarde van lichtontwerp