Met licht creëren we ruimtes die naast comfortabel en flexibel ook esthetisch zijn. Maar een goed lichtontwerp kan nog veel meer. Licht bepaalt namelijk niet alleen hoe een ruimte eruit ziet; het bepaalt ook hoe je die ruimte ervaart. Hoe je je voelt.
Licht is een essentieel onderdeel van het ontwerp van een gebouw of ruimte. Het juiste licht kan niet alleen bijdragen aan het esthetische aspect van een gebouw, maar ook aan het functioneren en welbevinden van de gebruikers. Lichtopbrengst, kleurtemperatuur, levensduur, rendement en comfort: het zijn allemaal zaken waar we als lichtontwerpers rekening mee houden. Uitgangspunten zijn uiteraard het beschikbare budget en de technische mogelijkheden van een ruimte.
Kantoor, winkel, hotel, restaurant of zorginstelling: het interieur is het visitekaartje van je organisatie. Studio Valentijn vertaalt je visie en identiteit naar een lichtontwerp dat recht doet aan architectuur, aan organisatiedoelen én aan hoe de ruimte gebruikt zal worden. Als lichtontwerpers brengen we licht en architectuur, functionaliteit en esthetiek samen.
Studio Valentijn werkt vaak - en graag - samen met andere (interieur)architecten en -ontwerpers.
Als lichtontwerpers werken we veelal in nauwe samenwerking met (interieur)architecten en -ontwerpers, met vormgevers en stylisten, met makelaars, installateurs en projectontwikkelaars. Ambitieuze professionals die onze specialistische kennis gebruiken om hun projecten en ontwerpen naar het hoogste niveau te tillen. Heb jij ook die ambitie voor jouw projecten? Laat van je horen, we gaan graag met je in gesprek.
Mooi lichtontwerp en energiezuinige techniek horen bij elkaar vinden we. Bewust consumeren. Minder verbruiken, meer sparen. Het is de rode draad in alles wat we doen. Elk verlichtingsplan, elk armatuur, elke lamp die onze Studio passeert, wordt ook bekeken op duurzaamheidsaspecten. Het drijft de besluitvorming in het overleg met onze klanten. Die aanpak betekent ook, dat je project in het best mogelijke licht wordt gezien.
Lichtontwerper en filiosoof Richard Kelly (1910-1977) is een belangrijke bron van inspiratie voor Studio Valentijn. Kelly wordt gezien als een van de pioniers op het gebied van architectonisch lichtontwerp. Zijn boek ‘Structure of Light’ ligt bij ons in de studio altijd voor het grijpen. Zijn opvattingen en methoden passen we toe in onze ontwerpen én in de lessen van De Lichtschool.
Richard Kelly onderscheidt vier specifieke eigenschappen van verlichting:
De eerste eigenschap is intensiteit en helderheid, of de 'totale hoeveelheid lichtstroom die naar een oppervlak beweegt'. Het licht dat aan de oppervlakte komt, wordt meestal gemeten in lux. Hoe hoger de luxwaarde, hoe meer licht. Het licht dat afkomstig is van het armatuur wordt omschreven als het aantal lumen. De lumenstroom geeft de totale hoeveelheid licht aan die de lichtbron zelf uitstraalt, ongeacht de richting.
Diffusie is de reflectie van licht van een oppervlak zodat een invallende straal onder meerdere hoeken wordt gereflecteerd in plaats van slechts één hoek, waardoor een uniforme lichtspreiding ontstaat.
Kleurkeuzes kunnen psychologische en fysiologische effecten hebben. Door het gebruik van de juiste kleuren kunnen mensen een bijvoorbeeld een gevoel van geborgenheid krijgen. Spreekt men over kleuren, dan kan dit vanuit de basis gaan over daglicht (6500k), neutraal wit (4000k) of warm witte verlichting (3000k). Ook RGB(W) kleuren worden veelvoudig toegepast om de juiste sfeer te creëren.
Onderzoek laat zien dat de plaatsing van lichtbronnen en richting van het licht effect hebben op hoe mensen zich voelen. Zo is er bijvoorbeeld al een verschil tussen verlichting op of onder ooghoogte. Door aan- of afwezigheid van verlichting creatief toe te passen zet je de toon in een lichtontwerp
Ook rondom je woning of bedrijf kan een goed lichtontwerp wonderen verrichten. Een lichtontwerp
Overweeg je een lichtontwerp te laten maken voor je tuin of 'buiten'? Wil je als tuinarchitect advies over het juiste gebruik van licht in je ontwerpen? Laat van je horen!
Waar moet je rekening mee houden als je armaturen kiest?
Door deze factoren in overweging te nemen, kom je tot een keuze voor armaturen die het beste aansluiten bij de specifieke behoeften van de ruimte.