Loading...

Blog: Videobellen in het juiste licht

Videobellen = beh. Daar zit je dan met je slechte haar, met een kat die over je toetsenbord loopt en met het droogrek net in beeld. Voor wie er toch het beste van wil maken deelt licht-guru Annelies Valentijn tips & trucs om jezelf het beste uit te lichten. Nog even een sjaal om je haar, een beetje makeup... kom maar door met dat videobellen.

Raar haar of niet: het juiste licht maakt dat je er prima uitziet tijdens het videobellen of die online training. Een paar tips:

Licht bij videobellen

Gebruik extra verlichting, het liefst zo wit mogelijk (ca. 4000K). Natuurlijk daglicht werkt het best, dus als je vlakbij grote ramen kunt gaan zitten dan kom je vaak het beste uit de verf. Egaal licht van voren werkt het best.

Zorg ervoor dat je geen tegenlicht krijgt, dus ga met je laptop of telefoon vóór het licht zitten. Zet ook geen bureaulamp met een directe lichtbundel aan tijdens de meeting, want dan krijg je slag schaduwen in je gezicht en zie je er in een klap 10 jaar ouder uit. Wat wel en mooi resultaat geeft: een armatuur dat diffuus wit licht verspreidt naast je laptop.

Help de natuur een handje door op de camera van je mobiele telefoon of laptop, een ring light - een soort selfie-lamp - te gebruiken. Dat is een goedkope oplossing voor veel belichtingsproblemen.

Ring light / selfie lamp / lichtcirkel voor op je telefoon of laptop

Licht bij online trainingen

Bij verlichting voor video gaat het al snel om flinke LED-panelen of studiolampen. Niet bepaald handig als je vanuit je keuken video’s op wilt nemen. Gelukkig zijn ook hier oplossingen voor!
Met goed licht verbeter je de kwaliteit van je trainingen. Zorg voor een balans tussen genoeg licht en overbelichting. Wanneer je binnen filmpjes opneemt, kan een gewone lamp hier al bij helpen. Maar ook studioverlichting is een veelgebruikt hulpmiddel.

Wanneer je zelf een online training aan het geven bent, kun je gebruik maken van een aantal extra kunstmatige daglichtvervangers
De typische fotoverlichting die professionals gebruiken zijn “softboxen”: een set lampen met een kap er omheen waar een wit doek voor gespannen is. Dit witte doek zorgt ervoor dat het licht egaal verdeeld wordt. Zo heb je minder last van glans en worden opnames een stuk mooier. Dit soort lampen zijn (ook online) al voor een paar tientjes te koop en het geld echt waard.

 

Softbox of daglichtset. Beeld via Coolblue

Werken vanuit huis

Vrijwel iedereen werkt momenteel (deels) vanuit huis - en dat zal nog wel even zo blijven ook. Dan is een goeie thuiswerkplek natuurlijk wel zo fijn. Hieronder een voorbeeld van zo'n fijne thuiswerkplek (op minimale ruimte!), ontworpen door Studio Valentijn voor een gezinswoning in Maarssen. Elk maatwerk ontwerp start met een schets die wordt uitgewerkt in 3D. Zo krijgt de opdrachtgevers een zo goed mogelijk beeld van de ruimte en het eindresultaat.